Behandelingen
Tandartspraktijk de Wipstrik biedt uitgebreide tandheelkundige zorg aan
al haar patiënten. Mocht incidenteel extra expertise wenselijk zijn dan
werken wij samen met meerdere collega’s in Zwolle en de weide omgeving.
Wij blijven voor u altijd het aanspreekpunt.
Controle
Tijdens de periodieke controle onderzoekt de tandarts uw tanden, kiezen, (prothetische) voorzieningen en doet de tandarts mondonderzoek.
Ook met een volledig kunstgebit in boven- en onderkaak is het wenselijk om op controle te komen.
Wij adviseren minimaal één keer per jaar op controle te komen. De meeste patiënten komen twee keer per jaar voor controle.
Gebitsreiniging
Als tandplaque langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. We noemen het dan tandsteen. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden.
Dit zijn de plekken die moeilijk te reinigen zijn of worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kun jezelf niet meer verwijderen met poetsen en dient professioneel te worden verwijderd.
Preventie
Aan de basis van een gezond gebit ligt een goede mondhygiëne. Dat is niet altijd even makkelijk!
Hoe houdt u uw mond het beste schoon? Welke hulpmiddelen kunt u het beste gebruiken en op welke manier? De preventieve tandheelkundige zorg is erop gericht u hiermee te helpen.
Restauraties
Als er sprake is van cariës (gaatjes) of als je tand of kies afbreekt, kan de tandarts dit restaureren met een vulling.
Bij ons in de praktijk vullen alleen de tandartsen. Wij gebruiken hierbij tandkleurig vulmateriaal. Geen (zilverkleurig) amalgaam meer.
Verdoven
Een behandeling bij de tandarts hoeft niet altijd pijnlijk te zijn. Het gebruik van verdoving kan uw behandeling een stuk prettiger doen laten verlopen. U mag hier altijd om vragen.
Bij ons in de praktijk verdoven alleen de tandartsen.
Sealen
Tanden of kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de (kauw)vlakken die moeilijk met een tandenborstel schoon te maken zijn. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een sealant/fissuurlak.
Cosmetische tandheelkunde
Facing: Een facing is een schildje van porselein of composiet die op de tand wordt gemaakt. Zo kun je de vorm of kleur van een tand verfraaien.
Bleken: Onder andere roken, thee en/of koffie drinken en sterk gekleurd voedsel eten kunnen aanslag veroorzaken op uw tanden. Dit zijn verkleuring van buitenaf.
Bleken is een mogelijkheid om van buitenaf (extern) de kleur van tanden en kiezen te verfraaien. Wanneer tanden en kiezen door een trauma of een wortelkanaalbehandeling hun kleur verliezen is van binnenuit (intern) bleken ook een mogelijkheid.
Gebitsslijtage: Gebitsslijtage ontstaat door oorzaken anders dan cariës. Het komt bij iedereen voor en is in de loop van de tijd bij iedereen waarneembaar. Soms verloopt de slijtage sneller dan normaal en worden de tanden en kiezen steeds korter en/of dunner. Dit kan esthetische en functionele problemen geven net als gevoeligheidsklachten. Het opbouwen van deze tanden en kiezen kan herstel en bescherming bieden en is zeker in een vergevorderd stadium wenselijk al dan niet noodzakelijk.
Extracties
Soms is er geen alternatief en dient een tand of kies getrokken te worden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een ernstige aantasting of beschadiging. Het verwijderen van een tand of kies noemen we een extractie.
Afhankelijk van de situatie wordt er gekozen in de praktijk te extraheren of te verwijzen naar de kaakchirurg.
Implantologie
Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten ogen als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug, of kunstgebit.
Kroon & Brugwerk
Een kroon is een kunsttand- of kies die over je eigen tand of kies wordt gezet. Met een kroon kun je een tand of kies (deels) opbouwen en versterken.
Een kroon kan van verschillende materialen worden gemaakt en is een op maat gemaakte voorziening. Deze is esthetisch zeer fraai te vervaardigen.
Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug overbrugt daarbij de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. Een brug kan bestaan uit meerdere kronen aan elkaar óf een enkele zwevende kroon die met zogenaamde retentievleugels aan de aangrenzende tanden wordt vastgemaakt.
Parodontologie
De parodontologie is het deel van de tandheelkunde dat zich richt op het onderzoek en de behandeling van het parodontium. Het parodontium is het steunweefsel van de tanden en kiezen en bestaat uit het tandvlees, het kaakbot en de vezels die de tandwortels in het kaakbot vasthouden.
Zowel de mondhygiëniste als de tandarts kan een parodontale behandeling voor u inzetten indien wenselijk. Ook kan er worden gekozen om samen te werken met een parodontoloog. Dit is een collega tandarts zie zich de hele dag bezighoudt met deze specifieke tandvlees- en kaakbotproblemen.
Afhankelijk van de ernst van het parodontale probleem is het soms wenselijk een verwijzing voor u te realiseren.
Endodontologie (wortelkanaalbehandelingen)
Een tand of kies kan ontstoken raken door cariës, een lekkende vulling of door een trauma. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een actieve ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt, maar dat de tandarts bij het maken van een foto ziet dat er sprake is van een ontsteking. In al deze gevallen en nog meer kan een wortelkanaalbehandeling wenselijk zijn.
Bij een wortelkanaalbehandeling worden de wortelkanalen van de tand of kies behandeld. De zenuwen en bloedvaten die in deze kanalen zitten worden verwijderd, de kanalen worden gespoeld met een antibacterieel middel en de kanalen worden daarna weer opgevuld. Door de bacteriebestrijding in en afsluiting van de kanalen wordt de aanwezige ontsteking niet meer gevoed en moet de ontsteking minder worden. Het verwijderen van de zenuwen maakt vaak dat de pijn ook kan worden weggenomen.
Prothetiek (kunstgebit)
Een partieel- of volledig kunstgebit (prothese) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden.
Prothesen kunnen al worden toegepast bij het ontbreken van slechts één tand of kies (partiële prothese). Wanneer alle tanden ontbreken spreken we van een volledige prothese.
Samen met de tandtechnieker streven we ernaar een zo esthetisch fraai en onopvallend mogelijk eindresultaat te maken.
Een prothese is een hulpmiddel en heeft net als elk hulpmiddel zijn voor- en nadelen. Samen met uw tandarts kunt u in overleg of deze voorziening voor u geschikt is.
Gnathologie (kaakgewrichtsproblemen)
Gnathologie is een tandheelkundige discipline die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van patiënten met pijn en functiestoornissen aan het kaakgewricht en de kauwspieren. Ernstige en langdurige klachten aan de spieren en gewrichten van de kaak noemt men TMD: Temporo Mandibulaire Dysfunctie. Met TMD klachten kunt u soms uw winst halen uit een samenwerkingsverband van de tandarts met een fysiotherapeut. Wij begeleiden u hier graag bij.
Geriatrische tandheelkunde
De geriatrische tandheelkunde is gericht op de behandeling van de kwetsbare ouderen.
Angstbehandelingen
Angst voor de tandarts of een tandheelkundige behandeling is een zéér veel voorkomende realiteit. Er gaat geen dag voorbij in de tandartspraktijk dat wij geen angstbehandelingen uitvoeren. U bent dus niet alleen!
Wij doen er alles aan om u te helpen. Onze kennis, ervaring en kunde maken dat wij u kunnen helpen om uw angst onder ogen te kunnen zien en te overwinnen. Zet u de eerste stap?
Gebitsbeschermers
Wij maken een ruim assortiment aan gebitsbeschermers. U kunt bij ons terecht voor sport-gebitsbeschermers, gebitsbeschermers tegen klemmen en knarsen of gebitsbeschermers voor de fixatie van uw orthodontisch behandelde gebit.
Snurkbeugel
Heeft u slaapproblemen? Bent u veel moe of ervaart u een niet uitgerust gevoel? Snurkt u? Een snurkbeugel kan dan uitkomst bieden! Vraag ernaar bij onze tandartsen dan helpen wij u op pad.
Bronnen: KNMT en www.allesoverhetgebit.nl